Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Teknoloji Araştırma Merkezi (TEKAM) Müdürü Prof. Dr. Muammer Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, doğal gaz, kömür, petrol, mazot gibi fosil yakıtların yakılmasının atmosferdeki karbondioksit
seviyesini yükseltiğini belirterek, karbondioksidin sera gazı ve küresel ısınmanın en önemli sebebi olduğunu kaydetti.
EV ATIKLARININ GERİ DÖNÜŞÜMÜ
Enerjinin daha verimli kullanılmasıyla küresel ısınma ve fosil yakıtlara talebin azalacağını ifade eden Prof. Dr. Kaya, şunları bildirdi:
“Küresel ısınmayı azaltmada herkesin yapması gereken on madde var. İşin özü (azalt, tekrar kullan ve geri dönüştür) olarak ifade edilebilir. Bir kere kullanılıp atılabilen ürünler yerine tekrar kullanılabilen ürünler seçerek atık miktarı azaltılabilir. Bir ailenin ev atıklarının yarısının geri dönüşümü yılda 1200 kilogram karbonmonoksit tasarrufu sağlar. Duvar ve çatı izolasyonu, kapı ve pencere sızdırmazlığı, ısıtma ve soğutma maliyetini yüzde 25 azaltabilir. Uyurken ve ev dışındayken sıcaklığı azaltın. Ampuller tasarruflu ampullerle değiştirilmelidir. Daha az ve daha akıllı otomobiller kullanılmalı. Daha az araba kullanma daha az gaz emisyonu demektir. Enerji verimliliği yüksek ürünler tercih edilmelidir. Araba ve elektrikli ev eşyası alırken enerji verimliliği yüksek ürünler alınmalıdır.”
Prof. Dr. Kaya, vatandaşların küresel ısınmasının etkilerini azaltmak içini daha az sıcak su kullanması gerektiğini belirterek, bir ailenin daha az sıcak su kullanarak yılda 250 kilogram karbonmonoksit tasarruf sağlayacağını bildirdi.
-”BİR AĞAÇ ÖMRÜ BOYUNCA BİR TON KARBONMONOKSİT EMER”
Gereksiz ışık ve lambaların kapatılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kaya, şunları kaydetti:
“Elektriği, gereksiz lambaları ve ışıkları kapatarak tasarruf edelim. Kullanılmayan cihazlar prize takılı veya beklemede tutulmamalıdır. Kullanılmayan su kapatılmalıdır. Küresel ısınmadan korumak için ağaç dikilmelidir. Fotosentez esnasında ağaçlar ve diğer bitkiler karbonmonoksidi emer. Bir ağaç ömrü boyunca bir ton karbonmonoksit emer. Enerji kayıpları belirlenmeli. Daha az enerji faturası ödemek için kaçaklar önlenmeli. Çevredeki herkesin enerji tasarrufuna özendirilmesi gerekir.”